שקיפות עורפית מקצועית שמתבצעת על ידי צוות רופאים מקצועי, עם מכשור בטכנולוגיה מתקדמת תוך ליווי אישי.
בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת סקר חשובה ומקיפה, המיועדת להערכת הסיכון להפרעות כרומוזומליות, ובראשן תסמונת דאון. תסמונת דאון, התסמונת הגנטית הנפוצה ביותר בבני אדם, מתבטאת במוגבלות שכלית ולעיתים קרובות גם במומים פיזיים, בעיקר בלב ובמערכת העיכול.
מכיוון שבדיקת ניקור מי שפיר, המשמשת לאבחון ודאי, היא בדיקה פולשנית הכרוכה בסיכונים, הבדיקה המומלצת לשלבים מוקדמים של ההיריון היא בדיקת שקיפות עורפית, המספקת הערכת סיכון ראשונית באופן לא פולשני ובטוח.
הבדיקות אינן פולשניות או מסוכנות ואינן דורשות הכנה מוקדמת. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי לא כל המומים ניתנים לגילוי באמצעות אולטרסאונד, ולעיתים יידרשו בדיקות נוספות כמו: סקירת מערכות, ייעוץ גנטי, דיקור מי שפיר או בדיקות אחרות.
בדיקת שקיפות עורפית מתבצעת באמצעות אולטרסאונד בין השבועות 11 ל-13 ו-6 ימים להיריון. במהלך הבדיקה, הרופא מודד את עובי שכבת הנוזל התת-עורי הנמצא בעורף העובר. נתון זה, בשילוב גיל האם ונתונים נוספים, מאפשר להעריך את הסיכון ללקות בתסמונת דאון.
במסגרת הבדיקה, נבדקים גם דופק העובר, תנועותיו, גיל ההיריון על פי אורכו, ומבנה עצם האף, תוך שימוש בטכנולוגיית הדמיה מתקדמת, כולל תלת ממד.
לאחר הבדיקה, מתבצע חישוב במקום של הסיכון לתסמונת דאון, בהתבסס על גיל האם ועובי השקיפות שנמדד. כדי לשפר את הדיוק, ממליץ הרופא המטפל לשלב את תוצאות הבדיקה עם בדיקת דם הנקראת "סקר ביוכימי – טרימסטר ראשון", אשר בוחנת חלבונים המופרשים מהשליה ומהעובר.
שקלול התוצאות של השקיפות העורפית והסקר הביוכימי מספק הערכה מדויקת יותר. במקרים בהם הסיכון נמוך, אין צורך בבדיקות נוספות. אולם, במידה שהסיכון גבוה, תישקל הפניית המטופלת לבדיקות נוספות, כמו ניקור מי שפיר או בדיקת סיסי שליה, לצורך אבחון ודאי.
את הבדיקה ניתן לבצע במתכונת מורחבת הכוללת "מיני סקירה", סקירה ראשונית של אברי העובר. סקירה זו מאפשרת בדיקה של מבנה הגולגולת והמוח, עמוד השדרה, ארבעת הגפיים, בית החזה, הלב (כולל ארבעת מדוריו), הקיבה, שלפוחית השתן וכלי הדם הטבוריים.
חשוב לציין כי מיני סקירה אינה שוללת לחלוטין את כל המומים האפשריים, אך היא מאפשרת זיהוי מוקדם של מומים משמעותיים, דבר המהווה שלב קריטי במעקב ההיריון.
בדיקת שקיפות עורפית תקינה מספקת תמונה ראשונית על העובר, אך אין בה כדי לאמת או לשלול לחלוטין את הסיכון לתסמונת דאון ומומים נוספים. עם זאת, היא נחשבת לכלי חשוב לבדיקת בריאות העובר ותקינות ההריון.
קראו מה המטופלות שלנו מספרות על החוויה שלהן.