שקיפות עורפית

שקיפות עורפית הינה בדיקת סקר לגילוי הסיכון לתסמונת דאון.

תסמונת דאון הינה התסמונת הגנטית השכיחה ביותר באדם. הלוקים בתסמונת זו סובלים ממוגבלות שכלית ולעיתים קרובות גם ממומים גופניים שונים. את התסמונת ניתן לאבחן עוד לפני לידת התינוק ע"י בדיקת ניקור מי שפיר. מכיוון שבדיקת ניקור מי שפיר הינה פולשנית וכרוכה בסיכונים מסוימים, מומלץ לבצע בדיקת שקיפות עורפית.

בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד המתבצעת בשבועות 11-13. במסגרת הבדיקה ייבדק דופק העובר, תנועותיו, קביעת גיל ההיריון לפי ארכו, בדיקת עצם האף והדמיה תלת ממדית של העובר.

בסיום הבדיקה יערך במקום חישוב של הסיכון לתסמונת דאון על סמך גיל האישה בשילוב עם עובי השקיפות העורפית שהתקבלה בבדיקה. חשוב לציין כי שכיחות התסמונת עולה עם גיל האישה.

בכדי להעלות את דיוק הבדיקה, הרופא המטפל יפנה את האישה לבדיקת דם הנקראת "סקר ביוכימי- טרימסטר ראשון".

לאחר שקלול תוצאות בדיקת הסקר הביוכימי יחד עם תוצאות השקיפות העורפית, יינתן למטופלת הערכה של סיכון העובר ללקות בתסמונת דאון. במידה והסיכון נמוך אין צורך בבדיקה נוספת, אך אם הסיכון גבוה יפנה הרופא את האישה לבדיקת ניקור מי שפיר על מנת לשלול לחלוטין סיכון שכזה.

את הבדיקה ניתן לבצע במתכונת מורחבת יותר הכוללת מיני סקירה שהיא מעין סקירה ראשונית של אברי העובר ובתוכם, מבנה הגולגולת והמח, עמוד השידרה, ארבעת הגפיים, הצוואר, בית החזה, 4 מדורי הלב, הקיבה, שלפוחית השתן ומספר כלי הדם הטבוריים. בשלב הזה אמנם לא ניתן לשלול את כל המומים האפשריים שיכולים להתפתח באיברים אלו במהלך ההיריון, אך כן ניתן לעלות על מומים משמעותיים ביותר שיכולים לבוא לידי ביטוי כבר בשלב זה.

חשוב לציין שבדיקת שקיפות עורפית תקינה אינה מאמתת או שוללת לחלוטין את סיכוי העובר ללקות בתסמונת דאון, אך נותנת תמונה כללית בנושא, וחיונית להמשך מעקב ההיריון והטיפולים של האישה.



חזרה למבחר הטיפולים במכון



לקביעת תור ויצירת קשר לחצו כאן