סקירת מערכות

סקירת מערכות הינה בדיקת אולטרסאונד המתבצעת בשלבים שונים של ההיריון ומטרתה לסקור את המערכות בגופו של העובר ולאתר מחלות או מומים אנטומיים שונים ואף בעיות בהתפתחותו כעובר. כך ניתן להעריך את תקינות ההיריון הן מבחינת העובר והן מבחינת האם מהשלבים הראשונים של ההיריון ועד הלידה. בנוסף, מידע חשוב זה עשוי למנוע או להפחית סיבוכים הריון ולידה בעתיד.

הסקירות אינן דורשות הכנה מוקדמת ואינן פולשניות או מסוכנות.

הסקירות בד"כ מגלות את מרבית המומים והבעיות, אך לא תמיד. יתכנו גם מומים שלא יתגלו כיוון שאינם באים לידי ביטוי בהדמיית האולטרסאונד, או סימנים שמעידים על בעיה מסוימת בעובר אך אינם וודאיים.
על מנת לוודא כי אכן מדובר במום, בד"כ המטופלת מתבקשת לבצע בדיקות נוספות על מנת לאמת או לשלול זאת באופן מוחלט וודאי, כגון סקירה נוספת, יעוץ גנטי, בדיקת מי שפיר או שקיפות עורפית.

כיום ישנן שלוש סריקות מערכות אשר נשים נוהגות לבצע במהלך ההיריון ומתבצעות בהתאם לשלב ההיריון בו האישה נמצאת.

סקירת מערכות מוקדמת

שבועות 14-18

סקירת המערכות הראשונה. את סקירה זו נוהגים לבצע בשבועות 15-18 להריון. אמנם מדובר בשלב מוקדם של ההיריון, אך לסקירת מערכות בשלב זה יש חשיבות גדולה, כיוון שבאמצעותה ניתן לזהות או לשלול מומים משמעותיים וסימנים להפרעות גנטיות שונות.

בסקירה המוקדמת מתבצעת בדיקה פרטנית של מגוון מבנים ואיברים בגוף העובר, ביניהם עצמות הגפיים, המוח ועמוד השדרה, הפנים, מערכות השתן והמין ועוד.

כמו כן, מתבצעת קביעת מצבו וגודלו של העובר כבסיס להשוואה לבדיקות שיתבצעו בשלב מאוחר יותר של ההיריון. בסקירה זו מתאפשרת צפייה בעובר בפעם הראשונה בשילוב של הדמייה תלת ממדית וארבע ממדית.

במקרה של גילוי מום או בעיה כלשהי בעובר במהלך הסקירה, יהיה ניתן במידת הצורך לבצע הפסקת הריון מוקדמת, שהיא פשוטה יותר הן מבחינה רפואית והן מבחינה נפשית.

עם כל זה, ניתן לבצע סקירה מוקדמת מאוד כבר בשבוע 13 אך היא תבוצע בדרך כלל בגישה נרתיקית, ולא בגישה בטנית (סריקת פני הבטן), כפי שמבוצעת בד"כ סקירת מערכות מוקדמת. זאת בשל ממדי העובר הקטנים. על סקירה בשלב מאוד מוקדם זה נמליץ במצבים בהם אנו צופים שתהייה בעיית הדמיה בגישה בטנית – כגון אישה עם עודף משקל משמעותי או לאחר מספר ניתוחים קיסריים, וכן במקרים בהם עלה חשד למום עוברי בבדיקת השקיפות העורפית.

בסיום הבדיקה יינתן לנבדקת תיעוד של הבדיקה בסרט ובתמונות.


סקירת מערכות מאוחרת

שבועות 20-25

כ- 15 אחוז מהמומים העובריים מתגלים בשלב זה של ההיריון. המראה החיצוני והאיברים של העובר בשלב זה התפתחו בצורה דרמתית ומשמעותית.

בבדיקה תיערך סקירה מורחבת של המערכות השונות בגוף העובר וגם של השיליה ומי השפיר. הבדיקה תתבצע ע"י שילוב של הדמיה תלת ממדית וארבע ממדית.

במידה ונערכה סקירת מערכות מוקדמת, מרבית הדברים שנראו בסקירה הראשונה ייראו גם בסקירה המאוחרת. ייחד עם זאת, ישנה חשיבות רבה כיוון שמומים קטנים או כאלו שלא היה ניתן לזהות בסקירה המוקדמת יהיו ברורים ויהיה ניתן לזהות אותם בסקירה המאוחרת.

בנוסף זו הזדמנות להמשיך ולעקוב אחרי המדדים השונים שנלקחו כבר בסקירת המערכות המוקדמת וכך להגדיר את מגמות הגדילה וההתפתחות של העובר.

בבדיקת סקירת מערכות מאוחרת ניתן לגלות מומים מולדים וסמנים רכים. מומים מולדים הינם בעיות שיצריכו מעקב או טיפולים מסוימים לאחר לידת התינוק, העלולים להשפיע על תוחלת החיים ואיכות החיים של התינוק. במצב שכזה יבוצע אבחון מדויק ובירור עם רופאים מומחים והמשך תתקבל גם החלטה על המשך ההיריון ואופן המעקב.
לעומת זאת סמן רך הינו שינוי אנטומי מזערי שבד"כ אינו מהווה בעיה ממשית, אך מעיד על סיכוי מסוים לבעיה כרומוזומלית.

חשוב לזכור שבמרבית הפעמים סקירת מערכות זו מביאה בעיקר נחת רב להורים.

בסיום הבדיקה יינתן לנבדקת תיעוד של הבדיקה בסרט ובתמונות.


סקירת מערכות טרימסטר שלישי

שבוע 30-32

גם לאחר שבוע 25 העובר ואיבריו ממשיכים לגדול ולהתפתח.

כאשר מהלך ההיריון תקין ולא נמצאו ממצאים חריגים, האישה ההרה בד"כ מבצעת בדיקת אולטרסאונד שגרתית ע"י טכנאי בשבוע 30-32 על מנת לוודא את גדילת העובר.

אומנם זה הוא שלב מתקדם בהריון, אך ישנן בעיות המופיעות בשליש השלישי של ההיריון שניתן לגלות אותן רק בשלב הזה ובדיקה רגילה של גדילת עובר אינה יכולה לגלות אותן, כגון: גמדות, עצירה בהיקף הראש, הרחבה של חדרי מוח בעקבות זיהום ועוד. לשם כך נועדה סקירת מערכות זו.

בדומה לשאר הסקירות (ראי סקירת מערכות מוקדמת וסקירת מערכות מאוחרת), גם בסקירה זו נעשית סריקה מקיפה של איבריו העובר ומערכות גופו, מיקום השיליה וכמות מי השפיר. בדיקות אלו הן בעלות משמעות מיוחדת בשלב זה – הן לגבי אופן המעקב ההריוני והן לגבי אופן הילוד.

סקירת מערכות בטרימסטר השלישי מומלצת בעיקר לנשים שהתגלה מום חדש בעובר באחת הסקירות הקודמות, או עבור נשים שיודעות כי בהריונות הקודמים שלהן התגלו מומים בעובר במיוחד מומים שהתגלו בשלב המאוחר של ההיריון.

חשוב לציין כי סקירה זו אינה תחליף לסקירה מוקדמת או סקירה מאוחרת.


סקירת מערכות מכוונת

סקירת מערכות מכוונת היא בדיקה שנועדה לבדוק מערכות או איברים ספציפיים בעובר ומבוצעת בדרך כלל בעקבות בדיקת אולטרסאונד שביצעה האישה, שנמצאו בה ממצאים חריגים. לעיתים הצורך בסקירה מכוונת נובע כתוצאה מבדיקת מעבדה או היסטוריה אישית או משפחתית חריגה.

הבדיקה נועדה לבחון את האברים העובריים הקשורים באופן ישיר לבעיה שבגינה מבוצעת הבדיקה, ולבדוק איברים נוספים היכולים להתקשר לבעיה באופן עקיף.

הסקירה יכולה להתבצע בכל שלב של ההיריון החל מהטרימסטר השני ועד הלידה.

במצבים מסוימים יש צורך בהמשך מעקב, בביצוע בדיקות עזר נוספות או התייעצות עם גורמי מקצוע נוספים.

לסקירה המכוונת יש חשיבות גבוהה לקביעת אופן ניהול ההיריון מעתה ואילך ולעיתים אף חשיבות לאופן המעקב אחר הלידה.



חזרה למבחר הטיפולים במכון



לקביעת תור ויצירת קשר לחצו כאן